Hvordan få mest nøyaktig posisjon for værvarslene?

Om du ønsker å se værvarselet for stedet du befinner deg på, kan du bruke lokasjonsbasert varsel. Da finner Yr fram til nærmeste sted for deg automatisk, og du vil få det mest nøyaktige værvarselet der du er.

Vær og bygevær spesielt, kan ha store lokale variasjoner, og Yr sitt 90 minutters nedbørvarsel tar høyde for dette ved å gjelde et lite område (på 1 kvadratkilometer!). Vi anbefaler derfor at du følger nærmeste sted for best mulig værvarsel.

Har du problemer med å finne nøyaktig posisjon når du bruker lokasjonsbasert varsel? Mange faktorer inn på hvilket sted du ser på Yr.

Slik bruker du lokasjonsbasert varsel

På Yr mobile nettsider (https:/www.yr.no), finner du lokasjonsbasert varsel ved å gå til søkefeltet og velge I nærheten.

I Yr appen finner du Lokasjonsbasert varsel under Innstillinger i appen. For at lokasjonsbasert varsel skal fungere må du ha gitt tillatelse til Stedstjenester/Plassering på din telefon.

Hvorfor kan man se ulike stedsnavn for samme lokasjon?

Kort fortalt får Yr appen inn koordinater for din lokasjon fra din telefon eller nettbrett, og basert på disse finner den fram til nærmeste stedsnavn som er tilgjengelig.

I enkelte tilfeller kan man oppleve at forskjellige telefoner vil finne ulike steder for nærmeste værvarsel, selv om de befinner seg samme sted. Dette kan ha sammenheng med at ulike måtene for lokalisering (beskrevet under) og variere med telefontype, versjon av operativsystemet, operatør, innstillinger for lokalisering, strømsparing og personvern.

Yr mobilside og Yr appen bruker for tiden også ulike systemer for stedssøk, der det kan være enkelte forskjeller for prioritering eller vekting av steder som vil foreslås nær deg om du bruker app eller Yr i nettleseren. Prioritering av steder er blant annet basert på hvilket kategori av sted som velges først (f eks kirke, stasjon, turisthytte).

Hvordan får du mest nøyaktig posisjon?

Hvor din telefon befinner seg, kan bestemmes på flere ulike måter: Ved å benytte GPS signal, telefonsignal  og WiFi lokalisering. For posisjonering utendørs har GPS teoretisk sett den beste nøyaktigheten, med en feilmargin på under 10 meter i optimale situasjoner. Mange steder gir GPS dårligere treffsikkerhet enn dette: Signalet er avhengig av en en klar bane til satellittene, så det kan være problematisk å bruke inne, tildels også i tettbygde bystrøk. Når din telefon befinner seg innendørs eller områder med mange trådløse lokalnett, vil den ofte bruke WiFi lokalisering. Dette er noe mindre nøyaktig enn GPS, med en feilmargin på under 30 meter.

Telefonsignalet er metoden med dårligst nøyaktighet, spesielt om det er langt mellom mobilmastene i ditt område. Telefonen din kan måle signalstyrken de mottar fra mobilmastene innen rekkevidde, og på den måten beregne den posisjon ved triangulering. Om du befinner deg langt fra trådløse nett, eller har GPS og WiFi skrudd av, vil du kanskje oppleve at telefonen finner posisjonen på denne måten. Resultatet kan være dårlig treffsikkerhet: Kanskje får du opp ulike steder som kan være langt unna, eller at stedsnavnene varierer med vær-og vind forhold som påvirker på signalstyrken som mottas fra mobilmastene.

Hva kan du gjøre om telefonen ikke finner riktig lokasjon?

Her er noen ting du kan sjekke om du ønsker å finne mer nøyaktig lokasjon:

• Fungerer andre apper som finner telefonens lokasjon? - sjekk for eksempel Google Maps. Her kan du se en sirkel som indikerer din estimatet for din posisjon. Er sirkelen stor, betyr det at det er vanskelig å lokalisere din telefon.
  • Er Stedstjenester/Plassering aktivert på din telefon? - se Innstillinger, Personvern (iOS) eller Innstillinger, Plassering (Android)
  • App: Har du gitt Yr tilgang til Stedstjenester/Plassering? - se Innstillinger, Personvern og gå til Yr-appen i menyen for Stedstjenester (iOS)
  • Mobil nettside: Har du gitt nettleseren tilgang til Stedstjenester?  - se Innstillinger, Personvern og gå til nettleseren i Stedstjenester-menyen
  • Mobil nettside: Bruker du en nettleser som støtter Stedstjenester? - Opera Mini støtter ikke lokasjonsbasert posisjonering. Du vil heller ikke kunne bruke I nærheten-søket om du har skrudd av Javascript for nettleseren
  • Har du skrudd av WiFi? - Skru på WiFi.  For Android, sjekk også innstillingene for Wi-Fi scanning: gå til Wi-fi, Advanced Wi-Fi, Scanning always available
  • Har du skrudd av GPS? - For iOS er denne aktivert ved å tillate Stedstjenester. For Android: Innstillinger, Plassering og velg Høy nøyaktighet. Bekymret for batteribruk? GPS på din telefon vil være i bruk om du velger en av de andre innstillingene enn Høy nøyaktighet, men er blokkert for bruk av apper. Sett heller tilgang for hver app.

Kjenner du ikke igjen stedsnavnene, eller er de er helt feil?

Yr bruker stedsnavn fra Sentralt Stedsnavnsregister og Geonames. For steder i Norge, kan du sjekke stedenes plassering i kart og fakta om stedsnavnet på norgeskart.no. For utenlandske steder, se geonames.org/.

Det hender vi som jobber med Yr gjør noen feil, og vi er veldig takknemlig om du sender inn en detaljert beskrivelse av feil via vårt kontaktskjema slik at vi kan se nærmere på saken. Fortell oss hvilken telefon du brukte, og versjon Yr og operativsystem, så vi har mer informasjon å gå etter. Vi arbeider kontinuerlig med forbedring av Yr sine apper og nettsider, og ønsker å hjelpe deg å finne mest mulig nøyaktig værvarsel der du er.